Anic van Damme maakt verhalen die de wereld vooruit helpen, gefocust op innovatie en ondernemerschap. Met 15 jaar ervaring als storyteller en presentator voor o.a. National Geographic, NOS en RTL Z, is ze een bekende dagvoorzitter. Anic hostte eerder de succesvolle DEN-podcast 'Cultuurshift' en zal de deelnemers van de online DEN Conferentie 2025 als moderator vol energie door de inspirerende sessies leiden.
Maaike Verberk zet haar ervaring en netwerk in om professionals in de cultuursector te inspireren tot digitaal leiderschap en stimuleert organisaties tot een strategische aanpak voor digitale innovatie. Vanuit haar bedrijfskundige en toezichthoudende kennis en ervaring is ze expert op gebied van digitale strategie en de wijze waarop digitale transformatie op toezichthoudend niveau geagendeerd wordt. Maaike is co-host van de conferentie en schuift bij diverse sessies aan tafel.
Sinds 2 juli 2024 bekleedt Eppo Bruins de positie van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) namens NSC. Op de online DEN Conferentie 2025 deelt hij zijn visie op de toekomst van de cultuursector. Hij biedt een belangrijk perspectief op de cruciale rol van cultuur en innovatie in onze digitale samenleving. Zijn bijdrage werpt licht op hoe digitale transformatie een organisatie in zijn geheel kan veranderen, van marketing tot de artistieke koers, en de impact van cultuur aanzienlijk kan vergroten.
Game-designer en schrijver Adrian Hon is mede-bedenker van ‘Zombies, Run!’ en leidde het ontwerp van Marvel Move. Hij heeft gewerkt aan verschillende projecten met Disney Imagineering en schrijft over gamification. Hij weet als geen ander hoe games en immersieve ervaringen onze cultuur beïnvloeden. Hij neemt ons mee in de fascinerende ontwikkeling van immersieve experiences.
Met meer dan 20 jaar ervaring in de creatieve en culturele sector, waaronder functies bij Tate, Channel 4 en de BBC, deelt Hilary haar expertise over de toekomst van cultuurbeleving, creatief leiderschap en hoe we publiekgerichte ervaringen kunnen creëren die écht resoneren. Op welke waarde creatie kunnen we in het digitale domein sturen?
Deze schrijver, kunstenaar en filosoof is vooral bekend als directeur van Next Nature. Hij neemt ons mee in zijn visie dat technologie zo complex, alomtegenwoordig en autonoom is geworden dat het het beste kan worden gezien als een eigen natuur. Het is zijn doel om onze co-evolutionaire relatie met technologie beter te begrijpen en te helpen een pad uit te stippelen naar een toekomst die zowel voor de mens en planeet lonend is.
Rudy van Belkom is directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) en spreekt en schrijft over de impact van technologie op onze samenleving. De vraag is volgens hem niet welke toekomst we krijgen, maar welke toekomst we willen. ‘Geen standaard plaatjes en praatjes over drones en robots, maar een inhoudelijk onderbouwd verhaal dat je aan het denken zet’, aldus zijn publiek. Ook schreef hij het boek ‘Alive and Clicking: Er is hoop voor de democratie’ voort, dat inmiddels toe is aan de vierde druk.
Maaike Maranus is director Sustainability bij Conclusion Group, een international ecosystem van 30 bedrijven dat zich richt op digitale transformatie. Ze is verantwoordelijk voor de duurzaamheidstransformatie van het bedrijf en heeft daarbij een sterke focus op de ‘twin transition’ (de combinatie van de duurzaamheids- en de digitale transformatie) vanuit de overtuiging van deze twee transformaties niet los van elkaar kunnen worden gezien. Op de online DEN Conferentie 2025 zie je haar in het panelgesprek 'Duurzaamheid'.
Kas Jansma is - zoals hij het zelf omschrijft – een verdwaalde bèta in Hilversum. Vanuit energiewetenschappen en wetenschapscommunicatie kwam hij als redacteur bij Het Klokhuis terecht, waar hij naast televisie maken over de klimaatcrisis ook begon met werken aan de verduurzaming van de Nederlandse mediasector, voor onder meer de NPO en Banijay Benelux. Tijdens de online DEN Conferentie 2025 zie je Kas in het panelgesprek over duurzaamheid.
Keri, een creatieve aanjager met een brede expertise van leidinggevende functies bij ACMI en ervaring met grootschalige immersieve projecten bij Sphere Studios in Las Vegas en Second Story, leidt de sessie 'Immersieve ervaringen'. Ze deelt inzichten uit wereldwijde projecten in visuele kunst en immersie, waarbij de focus ligt op de dynamiek tussen artistieke integriteit en commerciële doelstellingen in samenwerking met kunstenaars. Haar unieke ervaringen en persoonlijke visie op de toekomst van immersieve en mixed media in de cultuursector staan centraal.
Ash Mann helpt al bijna 20 jaar culturele organisaties met hun digitale werk, van strategie tot complexe projecten. Hij richtte Digital Works op en werkte eerder bij Substrakt (o.a. National Theatre). In de sessie 'Venues of the Future' vertelt hij over het gelijknamige project, waarin onderzocht werd hoe hybride cultuurervaringen live performances kunnen verrijken en welke structurele, mentale en procesmatige verschuivingen daarvoor nodig zijn binnen culturele organisaties. Ontdek met zijn verhaal hoe je de fysieke en digitale dimensie van cultuur succesvol kunt combineren.
Danny van Zuijlen van Studio Immersief gebruikt immersieve storytelling om de digitale transitie in de cultuursector vorm te geven, waarbij zintuigprikkelende ervaringen urgente thema's indringend bespreekbaar maken. Als panellid in de sessie 'Van idee tot impact' deelt hij concrete praktijkvoorbeelden en onthult hij waardevolle lessen die ze leerden tijdens hun VR-project 'Schokland – Geen weg terug' (in samenwerking met het Zuiderzeemuseum), een krachtige VR-ervaring die het verhaal van klimaatvluchtelingen tot leven brengt.
Harmen van der Hoek (1982) is zakelijk directeur-bestuurder bij het interdisciplinaire huis van theatergezelschap NITE en dansgezelschap Club Guy & Roni in Groningen. Daarnaast is hij als toezichthouder actief bij het Drents Museum in Assen en het Drents Museum de Buitenplaats in Eelde-Paterswolde. Op de online DEN Conferentie 2025 zie je hem aanschuiven bij het panelgesprek 'Venues of the Future'.
Kati Price is Digital Director bij het Victoria and Albert Museum, waar ze digitale transformatie, publieksbetrokkenheid en merkbeleving aanstuurt. Ze is verantwoordelijk voor online en fysieke publiekservaringen en een bekroond portfolio aan digitale producten. Kati staat bekend als een opinieleider in de culturele sector, gespecialiseerd in het verbinden van mensen met cultuur via digitale technologie. Tijdens de online DEN Conferentie zie je haar aansluiten bij het panelgesprek 'Digital natives: mythen, inzichten & actiegerichte ideeën'.
Marloes Biermans is Hoofd All of Bach bij de Nederlandse Bachvereniging. Zij vertelt over dit unieke project dat alle muziek van Johann Sebastian Bach uitvoert, opneemt en gratis deelt via YouTube. Met meer dan 900 video's en 520.000 abonnees maakt All of Bach klassieke muziek wereldwijd toegankelijk voor iedereen. Zij deelt haar ervaringen tijdens de sessie 'Verken digitale strategie van dichtbij.'
Rafaele Andrade is een muzikant en ontwerper die Braziliaanse muziek en technologie combineert om sociale en milieukwesties aan te pakken. Ze creëerde de Knurl, een uniek snaarinstrument, en integreert dit in interdisciplinaire werken wereldwijd. Als prijswinnend artiest met expertise in creatieve programmering en interface-design, dient ze als praktijkvoorbeeld in de sessie 'Van idee tot impact'.
WERC is een kunstenaarscollectief dat de interactie tussen mens, natuur en technologie onderzoekt, met nieuwe mediakunst als resultaat. Ze humaniseren technologische processen en vervagen de grenzen tussen de fysieke en digitale wereld. Vanuit Groningen verkennen ze de potentie van deze verbinding, zoals te zien in hun projecten OK AI en AR Graffiti, en dienen als praktijkvoorbeeld in de sessie 'Van idee tot impact'.
Geert Wissink is zakelijk directeur bij Amsterdam AI, waar hij het AI-ecosysteem versterkt door kennisinstellingen, overheid en bedrijven te verbinden. Daarnaast werkt hij als AI programmamanager bij de Hogeschool van Amsterdam aan de verantwoorde toepassing van AI. Zijn focus ligt op de mensgerichte inzet van AI, waarbij hij technische, sociale en ethische aspecten verbindt. Geert zie je als panellid bij de sessie 'AI in de werkpraktijk'.
Rodger Werkhoven is een Amsterdamse Creatief Technoloog en GenAI-pionier. Met zijn ervaring bij OpenAI (DALL·E) en als co-founder van Another Dimension, deelt hij op de DEN Conferentie 2025 zijn visie op AI in de cultuursector. Hij is keynote spreker over de impact van generatieve AI en bespreekt in het panelgesprek 'AI in de werkpraktijk' hoe deze tools creativiteit versterken en auteurschap behouden.
Annette Mees, prijswinnend theatermaker en creatief directeur, was artistiek leider bij Coney en hoofd innovatie bij de Royal Opera House. Ze brengt creatieve processen naar nieuwe samenwerkingen, van Google Creative Lab tot bestuurskamers. Als panellid bij 'Venues of the Future' deelt ze tijdens de conferentie haar expertise in strategieën voor creatieve innovatie in de culturele sector.
Lawrence Chiles, Hoofd Digitaal bij de National Gallery, stuurt de digitale transformatie van deze iconische instelling. Met ruim twintig jaar ervaring focust hij op innovatie, toegang en publieksgroei. Hij spreekt over 'The National Gallery Imaginarium', een nieuw online platform om de collectie te verkennen, dat tot stand kwam tijdens het tweehonderdjarig jubileum van de Gallery.
Chantalla Pleiter is een multidisciplinair kunstenaar die innovatieve, immersieve ervaringen creëert op het snijvlak van kunst, technologie en wetenschap. Met haar achtergrond in scenografie en nieuwe media verkent ze via VR en AR de grenzen van live zintuiglijke beleving. Haar werk, zoals 'Dovenland', gebruikt technologie als empathiemedium, waarbij bezoekers worden meegenomen in parallelle werelden. Chantalla zie je aansluiten bij Van idee tot impact als praktijkvoorbeeld.
Ine Vanoeveren is Lead Innovation & Technology bij Corda Arena, Europa's pionierende evenementenlocatie die fysieke en virtuele interacties naadloos combineert. Als XR-onderzoeker richt zij zich op cross-reality evenementen, waarbij live performers samenkomen met holografische en virtuele elementen voor 'Next Gen' evenementen. Ine's expertise, voortkomend uit een achtergrond als fluitiste en haar doctoraat, draagt bij aan ultramoderne evenementen. Je ziet haar als panellid bij Innovatieve Ecosystemen.
Sanne Lohof, Algemeen Directeur van Summer Dance Forever, leidt de organisatie achter een van 's werelds grootste hiphop dansevenementen. Zij is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en realiseren van de doelen van het festival, inclusief het digitale platform "Around the World". Dit platform fungeert als wereldwijd kenniscentrum en ontmoetingsplaats voor hiphop dansliefhebbers, en vergroot het internationale bereik van Summer Dance Forever.
Abdelhadi Baaddi, co-founder en R&D Manager bij Innovation:LAB, verkent het boeiende snijvlak van technologie en kunst. Vanuit Utrecht begeleidt hij artistieke onderzoekstrajecten, met een sterke focus op immersive technologieën zoals VR, AR en AI. Zijn werk levert een belangrijke bijdrage aan kennisdeling, talentontwikkeling en vernieuwing binnen de cultuursector. Met zijn expertise op het gebied van innovatieve ecosystemen is hij een gewaardeerd panellid tijdens de sessie over dit onderwerp.
Max van Kuipers zet al 15 jaar zijn passie voor games en esports in om jonge doelgroepen te bereiken. Als docent, coach van esportsatleten en spreker, deelt hij vanuit zijn diepgaande ervaring hoe games traditionele barrières doorbreken en jongeren écht betrekken. Hij toont aan dat play-based strategieën en esports effectieve tools zijn voor educatie, verbinding en inspiratie, en is daarom panellid bij de sessie 'Digital natives: mythen, inzichten & actiegerichte ideeën'.
Merel Zuiderduin, onderzoeksadviseur bij Motivaction, is gespecialiseerd in de cultuur- en vrijetijdssector. Ze test onder andere de beste aanpak voor doelgroepen en optimaliseert bezoekerservaringen, en duikt graag in complexe vraagstukken; die geven haar energie. Tijdens het panelgesprek 'Digital natives: mythen, inzichten & actiegerichte ideeën' deelt ze haar inzichten over hoe je de jeugd van vandaag – de generatie die opgroeit met technologie – optimaal bereikt.
Annelies Meuleman, zakelijk directeur van het Drents Museum en Drents Museum De Buitenplaats, heeft jarenlange ervaring in de cultuursector. Ze professionaliseert structuren en begeleidt verandertrajecten met oog voor inhoud en stakeholders. Annelies bespreekt hoe beide musea digitale middelen inzetten voor hun missie en het bereiken van nieuwe doelgroepen, als panellid bij de sessie 'Verken digitale strategie van dichtbij'.
Rogier heeft ruim 17 jaar ervaring in digitale projecten, van cultuur tot e-commerce. Zijn expertise omvat GDPR, SEO, analytics en conversie-optimalisatie. Bij Curamando focust hij op digitale groei en optimalisatie, gedreven door data. Rogier, die als dataspecialist betrokken was bij het Digitale Daadkracht-programma, bespreekt tijdens de sessie 'De impact van datagedreven werken' hoe organisaties data gebruiken voor online succes en welke uitdagingen ze tegenkomen.
Akkie Groen is hoofd Marketing & Communicatie bij Museum Speelklok. Met haar achtergrond bij Sony en Universal Music, festivals en musea, stuurt ze digitale innovatie aan. Akkie richt zich op het betrekken van bezoekers via nieuwe middelen, zoals de recente Roblox-game, en werkt aan een metaverse museum. Je ziet haar aansluiten bij de sessie 'De impact van datagedreven werken', waar ze de strategische stappen deelt om deze ambitieuze plannen wereldwijd te realiseren.
Anne van de Rabobank verbindt strategie en technologie. Ze belicht arbeidsmarkttrends en AI's rol daarin, door de lens van haar innovatieve experimenten. Ze deelt tijdens de sessie 'AI in de werkpraktijk' concrete lessen over het inbedden van AI, focust op wat écht werkt en hoe je medewerkers meeneemt. Geen hype, maar impactvolle innovatie met oog voor mens en organisatie in de dagelijkse werkpraktijk.
Nienke Huitenga Broeren is een Utrechtse regisseur en producent van immersieve ervaringen. Met Studio ZZZAP verkent ze hoe interactieve technologie onze aanwezigheid in kunst uitdaagt en ons mens-zijn verdiept. Haar werk navigeert langs diverse vormen van 'ervaren', van prijswinnende transmediale projecten tot haar nieuwste VR-documentaire LACUNA (2025), internationaal geprezen op Cannes 2025.